Recreatieschap Geestmerambacht start campagne om zwerfafval te voorkomen

Recreëren in eigen land is weer populair. Vanwege de Coronamaatregelen bleven in 2020 totaal zo’n 5,9 miljoen recreanten in eigen land en dat is bijna een kwart meer ten opzichte van de jaren daarvoor. Velen bezochten dan ook de recreatiegebieden Geestmerambacht en Park van Luna. Ze ontdekten dat het op een zonnige dag heerlijk genieten is van water, strand, ligweides en terrassen. De drukte bracht ook veel afval met zich mee. De  onzekere zomerperiode door aangescherpte maatregelen zorgt voor velen opnieuw voor een vakantie in eigen land. Daarom starten de vijf recreatieschappen van Recreatie Noord-Holland gezamenlijk een zwerfafvalcampagne. Hierin maken ze de bezoekers bewust van medeverantwoordelijkheid voor een schoon recreatiegebied.

Iedereen verwacht schoon
Een schoon recreatiegebied in de buurt lijkt zo vanzelfsprekend. Schoon zorgt voor optimaal genieten. Zonnen, voetballen of zwemmen met troep van anderen om je heen: dat wil niemand! Het is ook nog eens gevaarlijk en schadelijk voor dieren en planten. Iedereen kan eenvoudig meehelpen om een strandje, ligweide of wandelpad schoon te houden.

Maak van je afval geen zwerfafval!
Daarom start het recreatieschap Geestmerambacht een bewustwordingscampagne met de oproep om mee te helpen de gebieden zwerfafvalvrij te houden. Bij de entrees en op andere plaatsen in de gebieden staan banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen. Er komt een speciale campagnefilm waarin mevrouw Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en bestuurslid van een aantal recreatieschappen, het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval op leefbaarheid en milieu benoemt. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe je eenvoudig je afval in verschillende bakken kan opruimen.

Promotie in het gebied
Tijdens warme zomerdagen trekt de Zwerfafvalkaravaan langs de verschillende recreatiegebieden. Het promoteam gaat met recreanten in gesprek over zwerfafval en biedt afvaltasjes aan. Zo hoopt het recreatieschap bezoekers te motiveren afval te deponeren in de afvalbak.

Positieve campagne
Het recreatieschap voert op een positieve manier de zwerfafvalcampagne. Immers, mensen komen voor een fijne dag recreëren en daar past natuurlijk geen belerend vingertje bij. De nadruk ligt daarom op genieten in een schoon gebied, waar geen plaats is voor zwerfafval. ‘Genieten is fijner zonder rommel om je heen. Maak van je afval geen zwerfafval. Gooi je afval daarom in de afvalbak!

De zwerfafvalcampagne is een gezamenlijke campagne voor de recreatiegebieden: Alkmaarder- en Uitgeestermeer, Geestmerambacht en Park van Luna, Groengebied Amstelland, Spaarnwoude en Twiske-Waterland.
 

Kijk voor meer informatie op www.geestmerambacht.nl

zwerfafval juli 2021 zwerfafval juli 2021