Zondag 10 juli: Bijendag bij Hortus Alkmaar

Op zondag 10 juli a.s. van 12.00 tot 17.00 uur staat bij Hortus Alkmaar alles in het teken van de bij. Imkers presenteren het verhaal van de honingbij en de wilde bij, er zijn excursies naar Bijenstal Achtergeest, er zijn bijenproducten te koop en leuke kinderactiviteiten. Ook lekker: een honingproeverij met zes verschillende soorten.
Bijen zijn belangrijke diertjes. Ze produceren bijvoorbeeld honing en bestuiven bloemen en planten, zodat deze zich weer voort kunnen planten. Ze zijn daarmee van groot belang voor het voortbestaan van plantensoorten en de rijkdom van de biodiversiteit. De tuin ligt aan Berenkoog 43, in Alkmaar. Check voor meer informatie en het volledige programma: www.hortusalkmaar.nl.


Bezoek bijenstal
Vooraf aan een excursie naar de Bijenstal geven de imkers presentaties over het leven van de honingbij en de wilde bij. Kleine groepjes volwassenen en kinderen bezoeken daarna onder begeleiding van imkers deze stallen en krijgen uitleg over het leven van de bijen en hoe ze de honing maken.

Bijenproducten te koop
Er zijn verschillende soorten honing, kaarsjes van bijenwas, allerlei wollen bijenfiguurtjes en een assortiment zaden van bij-vriendelijke planten te verkrijgen. Dat laatste is interessant om meer bijen te lokken naar border of balkon. Zo kunnen mensen zelf een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit.

 

Kinderactiviteiten
Kinderen kunnen zich laten schminken (tot 14.30 uur), een bijenhotelletje maken, een speurtocht door de tuin doen en een kaarsje maken van bijenwas. Een bijzondere rondleiding met een insectenexpert van de KNNV is er om 15.00 uur.

Tenslotte is het terras een heerlijke plek om even te zitten, iets te drinken, te eten en de ervaringen en indrukken te delen met elkaar.

 

Foto: Leoniek Verhage

bijendag zomer 2022 - 1 bijendag zomer 2022 - 1